DEN SE VČELAŘEM

"Před včelou nikdy neutečeš." - Augustin Uváčik


DEN ARCHITEKTURY

ŘÍJEN 2020

Pražskou tržnici čeká v blízké době rekonstrukce. Má obrovský potenciál: lokalita (přímo u nábřeží Vltavy), velikost (cca jako Václavské nám.), několik stojících objektů čekajících na probuzení. Dříve místo na jatka - proto uzavřeno. Dnes místo pro kulturu, gastro, byznys.

CÍL: identifikace propojení. Vizualizace a celý koncept rekonstrukce zpracoval ateliér CMS.

Postup: postupně, nikoli najednou. Pokus zabránit umrtvení celého prostoru na více než 5 let.

Cena: 4-5 mld kč, ALE návratnost peněz odhadována na 16 let (peníze z nájmu).

Dnes slavíme výročí 100 let od založení Devětsilu. S Devětsilem se pojí významná jména jako Jaroslav Seifert, Vladislav Vančura, Josef Frič či Karel Teige. Právě Karel Teige, grafik a básník, má zásluhu za spojení uměleckého levicového hnutí Devětsil také s architekturou. Takovým představitelem - architektury Devětsilu, je např. Jaromír Krejcar nebo Josef Havlíček.

Dům Chicago je na pomezí poetismu a funkcionalismu. Skleněná vytrážová okna sice má, ale nejsou stále uskupeny do tzv. pásů. Drží si nějakou svojí svobodu a snaží se nepřistupovat na základní charakteristické rysy funkcionalismu. Ovšem, ve skutečnosti od funkcionalismu není tak daleko. Později byl směr poetismus naprosto funkcionalismem převálcován.

Dům byl postaven v roce 1927, ve stejný rok jako např. Baťův dům na Václavském náměstí (Kysela, Gauhura, Gočár). 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky